Brew Recipe Calculator

Com­mon Para­me­ters
l
gal
Grain Bill
%
EBC
L
g
lb
Fer­men­ta­bles
g
lb
kg
%
SG
EBC
L
g
lb
EBC
L
°P
SG
Adjuncts
g
lb
min
d
Mash Pro­ce­du­re
: 1
°C
°F
°C
°F
°C
°F
kg
lb
l
gal
l
gal
l
gal
Rests
g
lb
°C
°F
min
l
gal
°C
°F
l
gal
l
gal
l
gal
l
gal
l
gal
°P
SG
Hops and Boil
min
°C
°F
%/h
l/h
min
l
gal
Hop Addi­ti­ons
%
g
oz
min
%
%
IBU
%
%
%
mg/l
%
IBU
mg/l
l
gal
°P
SG
l
gal
°P
SG
Fer­men­ta­ti­on
Hefe
g
oz
°C
°F
%
%
%gew
SG
%vol
%gew
g/l
%vol
Results
°P
SG
°P
SG
%
-
-
-
°P
SG
°P
SG
%
-
-
-
%vol
%vol
%
-
-
-
EBC
L
EBC
L
%
-
-
-
IBU
IBU
%
-
-
-

mg/l

With the Brew Reci­pe Cal­cu­la­tor you can can crea­te a com­ple­te beer reci­pe or edit an exis­ting one. It cal­cu­la­tes the grain bill, the mash and boil pro­ce­du­re, the hop addi­ti­ons and the fer­men­ta­ti­on.

All pre­sets of the pro­gram are cal­cu­la­ted for a typi­cal five gal­lon batch, but you can chan­ge them any time. The cal­cu­la­ti­on model should be sui­te­ab­le for any size home bat­ches up to pro­fes­sio­nal bat­ches of up to several hund­red liters.

After any chan­ge the reci­pe is immedia­te­ly new­ly cal­cu­la­ted and dis­play­ed. This way you can approach your tar­get step by step.

Profiles

A new fea­ture of this ver­si­on are user pro­files. They con­tain pre­sets for values like batch size or effi­ci­en­cy. Via the menu item “Reci­pes → User Pro­files” you can crea­te any num­ber of pro­files and later assign them using the calculator’s pro­fi­le selec­tor. You should select the pro­fi­le alrea­dy when you start working on a reci­pe, becau­se the pro­fi­le even­tual­ly over­wri­tes exis­ting values.

Comparison to the BJCP Style Guide

If you want to brew a beer stisfy­ing the BJCP Gui­de­li­nes for the style, you should fist select the beer style in the “Gene­ral” tab. Later, the cal­cu­la­ted values are com­pa­red to the style gui­de on the “Results” tab.

Units

You can work with metric or ame­ri­can units. On many Fiel­ds you can select the unit type by cli­cking on the unit field - the value will be auto­ma­ti­cal­ly con­ver­ted.

Addi­tio­nal­ly you can chan­ge all units of the reci­pe at once by selec­ting “metric” or “us” from the “unit” selec­tor on the gene­ral tab. This way you can enter an ame­ri­can reci­pe having us units and con­vert the com­ple­te reci­pe to metric units (or vice ver­sa).

Saving a Recipe in the Database

Only regis­tered users can save their reci­pes in the data­ba­se and/or publish them. As a guest user you can only edit the reci­pe as long as you are online.

The reci­pe is stored in the data­ba­se using the “Store” or “Store and Clo­se” but­ton at the bot­tom of the reci­pe form. Befo­re, you have to spe­ci­fy at least the recipe’s name.

Edit and Copy stored Recipes

Als Autor kannst Du dei­ne Rezep­te jeder­zeit ändern, indem Du in der Rezept­lis­te das Rezept dop­pel­klickst oder in der Rezept-Detail­an­sicht den “Bearbeiten”-Knopf klickst.

Ande­re Nut­zer kön­nen dein Rezept zwar nicht ändern, aber sie kön­nen ver­öf­fent­lich­te Rezep­te durch Ankli­cken des “Kopieren”-Symbols  in der Rezept­lis­te dupli­zie­ren. Es kann dann wie ein eige­nes Rezept bear­bei­tet und unter dem eige­nen Namen gespei­chert wer­den.

Publish Recipes

Jedes Rezept wird zunächst als pri­va­tes Rezept ange­legt. Es ist dann nur vom Autor in der pri­va­ten Rezept­lis­te sicht­bar. Um es zu ver­öf­fent­li­chen, musst Du im Kal­ku­la­tor die Aus­wahl bei “Ver­öf­fent­licht” auf “Ja” ändern. Das kannst Du auch jeder­zeit wie­der rück­gän­gig machen.

Export a Recipe

Jedes gespei­cher­te Rezept (eige­ne und öffent­li­che) kannst Du in ver­schie­de­nen For­ma­ten expor­tie­ren (zur Zeit eine Text- oder html-Kurz­fas­sung und BeerXML). Dazu klickst Du in der Detail­an­sicht auf den “Export”-Knopf und wählst das For­mat aus.

Delete a Recipe

Nur als Autor kannst Du dei­ne pri­va­ten oder öffent­li­chen Rezep­te löschen. Dazu klickst Du im Rezept­kal­ku­la­tor  oder in der Detail­an­sicht auf die “Löschen”-Taste. Nach noch­ma­li­ger Nach­fra­ge wird das Rezept dann kom­plett und unwi­der­ruf­lich gelöscht.